Soorten fuchsia’s

Er zijn verschillende soorten fuchsia’s
  – Opgaande, Hangers, Winterhard, Kleinbloemig, Grootbloemig, enz.

 Het is belangrijk als u een stekje heeft gekocht te weten welk soort het is en of het een hanger of een staande is.
De eigenschappen zijn ook erg van belang, dus probeer zoveel mogelijk over de FUCHSIA te weten te komen.
Als u de eigenschappen weet kunt u uw fuchsia op een goede manier verzorgen en verschillende vormen maken zoals:
 
– Stam, Hanger, Struik, Kroonboom

 Als u nog nooit een Fuchsia heeft gehad kunt u het beste met een makkelijk te vormen struik beginnen. Vaak zijn kleinbloemige soorten makkelijker te verzorgen dan dubbelbloemige soorten.

Toppen

Heeft u een stekje met een top er nog in ?
Dan moet U de top weg halen na twee bladparen. Als u de top er uit heeft gehaald dan komen er uit de bladoksels twee zijscheuten. Die zijscheuten nijpt U na twee of drie bladparen en daar komen dan weer vier zijscheuten uit. Zo kunt u doorgaan tot u vindt dat de Fuchsia genoeg zijscheuten heeft. Sls u al een oudere plant heeft kunt u deze toppen tot half april/mei. Gaat u langer door dan bloeit de Fuchsia veel te laat. Houdt er rekening mee dat de meeste FUCHSIA’s 6 a 9 weken na de laatste keer toppen gaan bloeien.

Wist u dat

  • De STEKGROND die bij ons verkrijgbaar is ,wij ook op de kwekerij gebruiken?
  • De STEKGROND ook als ZAAIGROND gebruikt wordt?
  • u ongeveer na 14 dagen na beworteling de stekken moet overpotten in RHP POTGROND?
  • Potgrond
  • De potgrond die u gebruikt moet luchtig zijn en vocht kunnen vasthouden. Dit is erg belangrijk voor de FUCHSIA want deze plant houdt van vochtige grond.

Ook moeten alle voedingsstoffen die de FUCHSIA nodig heeft er in zitten.
RHP grond is gekeurde grond en u kunt het goed voor de FUCHSIA’s gebruiken.
Deze grond kunt u aan het keurstempel herkennen

 Ook dit seizoen verkopen wij weer dezelfde potgrond die wij in de kwekerij ook gebruiken voor de Fuchsia’s. Deze potgrond is te verkrijgen in zakken van 45 liter inhoud.

 Deze potgrond is ook gekeurde potgrond en heeft ook het RHP keurmerk .
Als u de FUCHSIA’s heeft verpoot in deze grond, hoeft u de eerste 4 a 6 weken niet bij te mesten, want in deze potgrond zit voor de eerste 4 a 6 weken voldoende voeding voor de FUCHSIA’s.   

Stekken

Het voorjaar is de beste tijd om te stekken . Met stekken moet u jonge, stevige stekken plukken. Voordat u begint kunt u eerst alles klaar zetten :

  • een potje / bakje (bv. Champignonbakje),
  • stekpoeder ,
  • plastic zakje,
  • scherp mes,
  • etiketjes,
  • watervaste stift ,
  • stekgrond ,
  • water.

Vul het potje /bakje met stekgrond. ( U maakt de stekgrond goed nat), nooit de stek grond aan duwen! U snijdt met een scherp mesje een stek met twee á drie bladparen . Dan haalt u eventueel de knopjes en de bloemetjes eruit, deze halen namelijk teveel voeding weg. U doopt de onderkant van het stekje in de stekpoeder en zet het in de stekgrond. Op het etiketje zet u de naam van de fuchsia. Met bv een plantenspuit geeft u dan water. Het plastic zakje (dekseltje van het champignon bakje) doet u over de pot heen, zodat het stekje vochtig blijft .Het stekje moet een temperatuur van ongeveer 20 graden hebben. Na ongeveer 14 dagen beginnen de wortels zich te vormen.

Het is ook mogelijk om houtstekken te maken. Tijdens het snoeien neemt u een stukje hout met aan weerszijde 3 ogen. Met dit stekje doet u verder hetzelfde als met een gewone stek . Het zal echter wat langer duren voordat u resultaat zult zien.

Triphylla-hybriden, wat zijn dat?

Deze staan aangegeven met een T in de eerste kolom van de detailinfo op de website en de catalogus. Deze soorten geven trosvormige bloemen en kunnen in het algemeen goed in de zon en bloeien de hele zomer door! ‘s Winters dient u deze soorten iets warmer te laten overwinteren.

Water

De stekken zowel zonder als met wortels  moeten vochtig zijn, laat ze niet uitdrogen! De FUCHSIA’s moet u met warm weer ‘s Ochtens en ‘s avonds water geven, want een fuchsia verbruikt zeer veel water, en er verdampt ook water. Ook als het regent kunt u het beste de planten even na lopen want de meeste regen komt toch op de bladeren en zo naast de pot , dus de wortels krijgen niet zoveel water. Als een FUCHSIA toch uitgedroogd is kunt U de plant het beste in een emmer met water zetten, tot de fuchsia zich helemaal heeft volgezogen. U kunt dit het beste een paar keer herhalen. Als u veel FUCHSIA’s heeft of weinig tijd, kunt u met druppelbevloeiing water geven. Dit kost veel minder tijd aan het water geven. Het werkt heel makkelijk en is op de kraan aan te sluiten. Als u hiervoor belangstelling heeft kunt u verdere inlichtingen bij ons krijgen. Als uw FUCHSIA’s in de winterberging gaan, zorgt u er dan voor dat de planten niet te nat zijn . In de winterberging hebben uw FUCHSIA’s niet veel water nodig. De FUCHSIA’s  mogen iets vochtig zijn. Bij teveel water kunnen uw FUCHSIA’s gaan schimmelen.

 De stekken of planten die u ‘s winters door wilt laten groeien (dus de planten die niet verhout zijn) moeten licht staan, en regelmatig water hebben. De planten mogen niet uitdrogen maar ook niet te nat zijn. Denk eraan dat de FUCHSIA’s in de winter minder water verbruiken dan in de zomer.

Winterharde Fuchsia’s

Winterharde fuchsia’s zijn bij ons herkenbaar aan een geel steeketiket.
Wilt u winterharde fuchsia’s in uw tuin laten staan, dan dient u deze na half mei doch voor half juli te poten, ivm wortelvorming voor de winter. U kunt beter met een wat grotere plant beginnen, vanaf 15 cm pot. De plant kan dan beter doorwortelen en gaat dan sterker de winter in.
Winterharde fuchsia’s kunnen volop in de zon staan. Zet u ze in de schaduw, dan zullen ze later beginnen met bloeien. Het eerste jaar kunt u eventueel wat bijmesten.
Tegen de winter moet u deze fuchsia’s niet snoeien (u kunt evt 1/3 van de planten terugknippen). Daarna afdekken met bv stro of bladaarde. Na de winter beginnen de fuchsia’s voorzichtig weer uit te lopen, Hierna kunt u de takken tot 1/3 terugsnoeien.

Bemesten

De FUCHSIA kan meerdere keren in een seizoen bloeien, als de FUCHSIA maar voldoende voedsel heeft.
Een FUCHSIA verbruikt zoveel voeding dat je na ongeveer 4 a 6 weken na het verpoten “BIJ moet MESTEN“. Dat bijmesten doet u in het voorjaar, in de zomer en een gedeelte van het najaar. In het najaar moet U gaan afbouwen want ‘s winters heeft de FUCHSIA geen extra voeding nodig. 

De meeste meststoffen bevatten:
N= STIKSTOF  dit zorgt voor de groei van de fuchsia’s
P= FOSFOR      dit zorgt voor de bloei en wortelvorming
K= KALIUM     dit zorgt voor de stevigheid en bouwt stoffen op tegen ziektes

 Wij hebben zeer goede ervaring met de oplosbare meststof Petersmest. In het voorjaar gebruiken we bij overjarige planten, 2 á 3 keer  Petersmest 10-52-10 voor een goed wortelgestel, hele jonge stekken hoeven dit niet.
Vanaf begin april stappen wij over op Petersmest 20-20-20.  Het bijmesten kunt u 1x per week doen en dan 1,5 gr op 1 liter water. U kunt het ook elke dag doen en dan 1,5 gr op 10 liter water. U kunt het bij beide gevallen over de plant heen sproeien. Dit moet u niet doen als de zon schijnt, anders verbranden de bladeren. Eventueel kunt u uw planten na een half uur even afspoelen met schoon water. Tevens dient het zo als bladvoeding. U kunt het ook gewoon op de pot gieten (denk ook om de zon). In het najaar moeten de Fuchsia’s veel KALIUM krijgen voor het afrijpen (dus het verhouten ) van de FUCHSIA’s. In het najaar moet u met bijmesten gaan stoppen(eerst 1x in de 14 dagen en dan steeds minder). Hiermee moet U eind SEPTEMBER gestopt zijn.

 Gebruikt u nooit verse koemest , dit is veel te scherp en de wortels van uw FUCHSIA’s kunnen verbranden. Gebruikt u dan liever  CULTERRA- koemest korrels. Deze mest bevat tevens bloed- en beendermeel en hoendermeel en uw potgrond wordt er humusrijk van. Het is niet scherp voor uw FUCHSIA maar wel voedzaam.

Het kweken van een kroonboom

De beste tijd om met een kroonboom te beginnen is de maand augustus. U kiest een soort uit dat makkelijk en stevig groeit, met de top er nog in! Deze top is belangrijk, want deze moet doorgroeien tot de gewenste hoogte.
Deze plant laat u in de winter doorgroeien met een temperatuur van ongeveer 15 C. Eventueel in een raamkozijn, maar denk wel om de zon in het voorjaar! Geef de plant  regelmatig water, niet uit laten drogen! Om de 3 weken licht bij mesten (20-20-20). Eventuele bloemknoppen verwijderen, en als de plant goed doorworteld is kunt u deze verpotten. Hierna de eerste 6 weken niet bijmesten.
Alle zijscheuten die aan de hoofdstam komen moeten u met een scherp mes verwijderen (tot ongeveer 30 cm onder de gewenste hoogte). De bladeren daarentegen laat u zitten!
Als de plant goed gegroeid is zet u er een bamboestok naast voor het ombuigen, scheefgroeien.
Bij de gewenste hoogte haalt u de top eruit en kunt u de kroon gaan vormen. Dit houdt in dat u de zijscheuten na 2 bladparen gaat toppen. Door dit regelmatig te doen kunt u een leuke kroon gaan vormen.

Uit de Winterslaap

Na half februari kunt de fuchsia’s uit de winterberging halen. U kunt dan de fuchsia’s wat verse potgrond geven en evt een grotere pot. Bij dit overpotten kunt u een beetje culterra toevoegen. Dit werkt op de langere duur.
Na ongeveer 4 weken begint u met bijmesten (10-52-10, voor een goede start van het wortelgestel). Vanaf half april kunt u met 20-20-20 gaan bijmesten.
Indien nodig kunt u de fuchsia’s gaan toppen. Alle uitlopers kunt u dan na 2 bladparen terugknippen. Dit geeft een vollere en sterkere plant.
Als de kans op nachtvorst voorbij is kunnen de fuchsia’s naar buiten (eind april, begin mei). U kunt de fuchsia’s wel eerder buiten zetten. Dit geeft stevigere planten maar houdt u wel de nachtvorst in de gaten!

Snoeien en Overwinteren

Het snoeien van de fuchsia’s doen wij voordat de planten de winterberging in gaan. Volwassen planten kunt u in het najaar terugsnoeien als er verhoute delen bij zijn. De voordelen om in het najaar te snoeien zijn o.a.:  minder ruimte, geen ongedierte mee naar binnen.
Het overwinteren kan op zolder, inkuilen of in een vorstvrije schuur/kas. Het maakt niet uit als het maar vorstvrij is waar de planten staan!
U kunt het beste half oktober beginnen met snoeien, dan zijn de fuchsia’s meestal aan het eind van hun bloei.
Als u de fuchsia’s op een verhoging zet dan kunt u de fuchsia’s van alle kanten goed bekijken, en goed zien hoe u de fuchsia’s het beste terug kunt snoeien.
Het snoeien moet met een scherpe snoeischaar gebeuren, anders beschadigt u de plant teveel. Knip tijdens het snoeien bij alle fuchsia’s, ook de hangers, de dunne en dode takjes weg en haal alle blaadjes van de fuchsia’s. Knip ook de takken weg die scheef of over elkaar groeien.
Het snoeien gebeurd na het derde oog van het eenjarige hout. Bij een hanger knipt u de takken langs de potrand af. Schud de fuchsia uit de pot, en kijk of u ongedierte ziet.
Breng dan de fuchsia’s naar de winterberging (denk eraan dat de pot niet erg nat is als de plant naar binnen gaat).
Regelmatig controleren of de fuchsia’s water nodig hebben ( een keer per week, een keer in de 2 weken).
Fuchsia’s die niet verhout zijn, kunt u niet snoeien. Deze kunt u in vorm knippen, en het blad eraan laten zitten. Deze kunt u laten overwinteren bij een temperatuur tussen de 10 en 15 C.

Meer soorten planten

In het voorjaar kunt u ook bij ons terecht voor eigen gekweekte violen in verschillende kleuren en soorten
Tevens een leuke sortering vaste planten.
Vanaf half april zijn er weer (hang)knolbegonia’s, surfinia’s, bacopa, tapien, enz.
Al deze soorten zijn in meerdere kleuren te verkrijgen en worden door ons zelf gekweekt.

Workshops

In het voorjaar en het najaar worden er diverse leuke workshops georganiseerd!
Van alles wordt bewerkt en opgemaakt met allerlei materialen.
Hanging Basket, Vogelhuisje, Dakpannen bewerken, enz, enz.
Heeft u interesse (ook voor groepen)? Meer informatie kunt u op de kwekerij vinden, of u kunt ons even bellen.

Overwinteren van uw fuchsia’s

Indien u zelf geen ruimte of tijd heeft om uw fuchsia’s te overwinteren, is er ook de mogelijkheid om uw fuchsia’s of kuipplanten bij ons te laten overwinteren. Wij geven u graag alle informatie hierover.

 En Verder…..
-Ook kunt u op de kwekerij een leuk assortiment ijzerwerk vinden (bv standaards, muurhaken).
Tijdens de Open Fuchsiadagen staat de showtuin weer vol met bloeiende fuchsia’s en pelargonium.